Wednesday 29 August 2012

Puding Roti Karemal yang enak dan mudah dibuat.

Puding Roti Karemal...tiba2 menjadi kesukaan keluargaku. Malah pada hari raya ini apabila dihidangkan kepada tetamu, semua bertanya bagaiman nak membuatnya. Senang aje...rujuk resepi di bawah. Terima kasih kepada pemilik asal resepi ini
                                                          



RESEPI PUDING ROTI KARAMEL 
resepi asal : rosaliza@embunkasih

Bahan-bahan
  • 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
  • 4 keping roti gardenia
  • 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
  • 2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
  • 1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
  • esen vanilla (1sk)
Cara-cara
1.    Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
2.    Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
3.    Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) -  kukus 30min je

No comments:

Post a Comment