Puding Roti Karemal...tiba2 menjadi kesukaan keluargaku. Malah pada hari raya ini apabila dihidangkan kepada tetamu, semua bertanya bagaiman nak membuatnya. Senang aje...rujuk resepi di bawah. Terima kasih kepada pemilik asal resepi ini.
RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
Bahan-bahan
- 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
- 4 keping roti gardenia
- 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di
tapis
- 2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
- 1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
- esen vanilla (1sk)
Cara-cara
1.
Cara membuat gula
hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api
kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas).
kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
2.
Panaskan
pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
3.
Selepas itu masukkan
telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar
sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga
masak.(40min-1jam) - kukus 30min je
No comments:
Post a Comment